Има ли възможност за постигането на мнозинство в следващия парламент? Опитът показва,

...
Има ли възможност за постигането на мнозинство в следващия парламент? Опитът показва,
Коментари Харесай

Кои са хипотетичните коалиции, които могат да бъдат създадени?

Има ли опция за постигането на мнозинство в идващия парламент? Опитът демонстрира, че отговорът на този въпрос е доста комплициран на фона на българската политическа действителност.

bTV ще огледа какво показва аритметиката чрез прогнозата на " Маркет ЛИНКС “, на база от 95,89% от протоколите на ЦИК.

Първите и вторите по резултат имат общо 134 мандата. Това значи, че хипотетично биха имали задоволително депутати за устойчиво болшинство - доста над нужните 120+1 места в залата. Този резултат обаче ни споделя също по този начин, че болшинство в 49-ото Народно заседание е невероятно без една от двете обединения.

Поотделно и двете сили имат нужда от поддръжка. Ако ГЕРБ-СДС бъдат подкрепени от ДПС, биха имали общо 103 мандата, което е незадоволително за съставянето на държавно управление.

Дори и да получат хипотетична подкрепа от последните по резултат от " ИТН “ би им осигурила 114 депутата, което също е незадоволително.

Това значи, че на фона на положените разграничителни линии преди вота, такава следизборна коалиция около ГЕРБ-СДС би била невъзможна без гласовете на ДПС, на БСП или на " Възраждане “.

Ситуацията с вторите – коалицията ПП-ДБ, е изцяло идентична, тъй като разликата от четири мандата сред първите и вторите има по-скоро алегорична стойност и на процедура не смяна нищо в разпределението на силите. А то ни споделя, че за устойчиво болшинство е нужна най-малко тройна коалиция.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР